Informatie over

Eosinofiele Oesofagitis

Informatie over

Eosinofiele Oesofagitis

Informatie over

Eosinofiele Oesofagitis

Veel gestelde vragen

EoE (eosinofiele oesofagitis) is een chronische ontsteking van de slokdarm. Onbehandeld leidt deze ontsteking tot littekenvorming en na verloop van jaren tot vernauwing van de slokdarm. Zeer typisch voor EoE zijn slikproblemen, als gevolg van een acute ontsteking of de kleinere diameter van de slokdarm.
Verder lezen

De symptomen kunnen variëren en zijn ook afhankelijk van de leeftijd van de patiënt. Het belangrijkste symptoom bij volwassenen bestaat uit slikproblemen, ook wel dysfagie genoemd. Soms hebben patiënten ook last van pijn bij het slikken. De medische term voor dit symptoom is odynofagie. Bij kinderen zijn de symptomen veel minder duidelijk. Ze kunnen variëren van voedselweigering en braken tot groeiachterstanden.
Verder lezen 

De diagnose EoE moet altijd door een specialist, een maag-darm-leverarts, worden gesteld. Na het vaststellen van de ziekte voorgeschiedenis volgt een kijkonderzoek van de slokdarm (endoscopie). Tijdens dit onderzoek wordt een aantal weefselstukjes afgenomen (biopten) en onder de microscoop onderzocht. Als u een van de typische symptomen opmerkt bij uzelf of een van uw naasten, raadpleeg dan uw huisarts. Deze zal u voor verder onderzoek doorverwijzen naar een specialist.

EoE kan niet worden genezen, maar bepaalde behandelingen kunnen verandering in het weefsel door de ontsteking terugdraaien, de symptomen en de kwaliteit van leven van patiënten aanzienlijk verbeteren, en verergering van de ziekte tegengaan. Uw arts zal de verschillende opties met u bespreken.

EoE is een chronische aandoening die verband houdt met het afweersysteem en niet kan worden voorkomen door preventieve maatregelen. Hoe EoE zich precies ontwikkelt, is nog niet volledig bekend. Er kan pas met een behandeling worden gestart op het moment dat er zich symptomen voordoen en een diagnose door een  maag-darm-leverarts is gesteld.

Hoewel genetische aanleg waarschijnlijk een rol speelt, kan er nog niet met zekerheid worden gesteld dat de aandoening erfelijk is.

EoE komt drie keer meer voor bij mannen dan bij vrouwen.

Het is nog niet precies duidelijk hoe EoE ontstaat, maar er zijn duidelijke aanwijzingen dat de aandoening wordt uitgelokt door allergenen (stoffen die een allergische reactie veroorzaken) in voedingsmiddelen of in de lucht. Ook omgevingsfactoren en genetische aanleg spelen een rol.

EoE behoort tot de zogenaamde zeldzame ziektes. In heel Europa treft de aandoening circa 29 op de 100.000 personen, waarbij de verschillen per land groot zijn.

Uw huisarts is een goed eerste aanspreekpunt voor alle vragen die u heeft over EoE.