Informatie over

Eosinofiele Oesofagitis

Informatie over

Eosinofiele Oesofagitis

Informatie over

Eosinofiele Oesofagitis

Heb ik eosinofiele oesofagitis?

Eosinofiele oesofagitis (EoE) kan uitsluitend worden vastgesteld door een arts die gespecialiseerd is in aandoeningen van het spijsverteringsstelsel een maag-darm-leverarts (MDL-arts). Deze zal de symptomen beoordelen en de slokdarm onderzoeken met een endoscoop (een flexibele slang met een camera). Tegelijkertijd worden er stukjes weefsel afgenomen (biopten). Bij EoE vertoont de slokdarm vaak tekenen van een chronische ontsteking. Doorslaggevend voor de diagnose is een verhoogd aantal van een bepaald soort ontstekingscellen (eosinofiele granulocyten) in de biopten van het slijmvlies.

Bij een biopsie wordt er een klein stukje weefsel uit het slijmvlies afgenomen.

Biopt van de slokdarm onder de microscoop met zichtbare eosinofiele ontstekingscellen (paarse stipjes) en een vergrote schematische weergave van een eosinofiele granulocyt.

Iedereen heeft eosinofiele ontstekingscellen in lage aantallen in het bloed. Ze zijn belangrijk voor de afweer van parasieten (bijv. wormen) en spelen een rol bij allergieën. Deze cellen komen normaal gesproken echter niet voor in de slokdarm.

Naast EoE zijn er nog andere oorzaken die kunnen leiden tot ontstekingen aan de spijsverteringsorganen. Zoals bijvoorbeeld gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) die wordt veroorzaakt door brandend maagzuur. Eosinofiele gastro-enteritis (maagslijmvliesontsteking) die wordt veroorzaakt door parasieten of de ziekte van Crohn, die zich kenmerkt door chronische ontstekingen van het maagdarmkanaal.