Informatie over

Eosinofiele Oesofagitis

Informatie over

Eosinofiele Oesofagitis

Informatie over

Eosinofiele Oesofagitis

Wat gebeurt er als eosinofiele oesofagitis niet wordt behandeld?

Er bestaat nog geen duidelijke langetermijnprognose voor eosinofiele oesofagitis (EoE). In de meeste gevallen gaat het om een progressieve ziekte. Dat betekent dat het ziektebeeld in de loop der tijd waarschijnlijk zal verslechteren, wat van grote invloed kan zijn op de kwaliteit van leven.

Als EoE onbehandeld blijft, zullen er door de jarenlange ontsteking, littekens ontstaan. Deze littekens leiden tot vernauwing van de slokdarm en kan er toe leiden dat voedsel in de slokdarm blijven vastzitten. Dit vergroot de kans op opname op de spoedeisende hulp. Hier zal dan het voedsel dat in de slokdarm vastzit, worden verwijderd. Genezing is op dit moment nog niet mogelijk. De aandoening kan wel op verschillende manieren worden behandeld.

Bepaalde behandelingen kunnen de ontsteking verhelpen of remmen, de vorming van littekenweefsel en vernauwing van de slokdarm tegengaan, en de verergering van de ziekte stoppen of zelfs deels omkeren. Zo worden complicaties als een slokdarmverstopping voorkomen en kan de kwaliteit van leven van patiënten worden verbeterd.

Definitie
Symptomen