Informatie over

Eosinofiele Oesofagitis

Informatie over

Eosinofiele Oesofagitis

Informatie over

Eosinofiele Oesofagitis

Wat is eosinofiele oesofagitis?

Eosinofiele oesofagitis (afgekort EoE, van het Engelse Eosinophilic Esophagitis) is een chronische ontsteking van de slokdarm. Hoe en waarom deze aandoening precies ontstaat, is nog niet bekend. Deze ontsteking van de slokdarm kenmerkt zich door het binnendringen van een bepaald soort ontstekingscellen (eosinofiele granulocyten) in het slijmvlies. Daarom wordt de aandoening eosinofiele oesofagitis genoemd.

Korte beschrijving ziektebeeld

Eosinofiele oesofagitis (EoE) geldt als een ‘jonge’, relatief nieuwe aandoening: in 1993 werd ze voor het eerst als zelfstandig ziektebeeld beschreven en pas sinds de laatste 20 jaar is er meer aandacht voor in de gezondheidszorg.

Typische symptomen bij volwassenen:

  • Slikproblemen, soms het blijven vastzitten van voedsel in de slokdarm
  • Pijn bij het slikken
  • Ontwikkeling van vermijdingsgedrag: een zeer langzaam eettempo door heel kleine hapjes lang te kauwen en steeds tussendoor te drinken om slikproblemen te verlichten; voeding pureren; bepaalde voedingsmiddelen niet meer eten; niet of nauwelijks meer uit eten gaan

De slokdarm

De slokdarm is ongeveer 25 cm lang en heeft in gezonde staat een diameter van circa 2,5 cm. Hij verbindt de mondholte met de maag en transporteert het voedsel van de keelholte naar de maag. Daardoor komt de slokdarm in contact met alle voedingsmiddelen die we eten.

De slokdarm verbindt de mondholte met de maag.

Het vermoeden bestaat dat bepaalde stoffen in voedsel bij EoE-patiënten tot ontsteking van de slokdarm leiden. Deze ontstekingsreactie vertoont sterke gelijkenissen met de luchtwegaandoening astma, die door een allergische reactie op bepaalde stoffen in de lucht wordt opgewekt. Daarom wordt EoE ook wel ‘astma van de slokdarm’ genoemd. Er bestaan ook aanwijzingen dat EoE niet alleen wordt veroorzaakt door stoffen in voedingsmiddelen, maar ook door stoffen in de lucht.

Niet zelden lijden EoE-patiënten eveneens aan andere allergische aandoeningen, zoals hooikoorts, astma, eczeem en/of een allergie voor bepaalde voedingsmiddelen. Het is echter nog onduidelijk wat de relatie tussen eosinofiele oesofagitis en deze aandoeningen is. Ook erfelijkheid kan bij EoE een rol spelen. De precieze oorzaken en ontstaansprocessen zijn nog niet volledig bekend.

Het vermoeden bestaat dat bepaalde allergenen (stoffen die een allergische reactie opwekken) in voedingsmiddelen bij EoE-patiënten een ontsteking van de slokdarm veroorzaken. Met name zuivelproducten (≥ 50%), tarwe (≥ 50%), soja/peulvruchten, eieren, noten en vis/zeevruchten kunnen een rol spelen.

Hoe vaak komt eosinofiele oesofagitis voor?

In heel Europa treft de aandoening gemiddeld 29 op de 100.000 personen, maar de verschillen tussen de landen zijn groot. Circa 80% van de EoE-patiënten is man. EoE kan zich op elke leeftijd voordoen, maar wordt het meest tussen de 30 en 50 jaar vastgesteld.

Symptomen
Ziektebeloop